Saturday, February 11, 2017

Bangun dari jatuh

diTenyEh oLeH boNdA_HaziQ paDe Saturday, February 11, 2017
KoRaNg Rase2 ??? 
Bismillah
Manusia ni xlepas dari diduga 
untuk membuktikan keimanan kepada Allah
"adakah mereka mengaku beriman sebelum mereka diuji?" - Quran Kareem

Sebenarnya masalah tu boleh diselesaikan 
Macam aku, bile ade masalah memang agak stress sikit la
Sape ade masalah g gembira ye dok?
Ok first, aku akan release dengan makan, shopping, tido
Err ok part tido tu aku agak tipu
Sebab dah jadi golongan mak-mak ni mane ade waktu tido siang mcm orang biase
Meaning aku akan tido cepat time malam
Shopping online of couse kalau ade duit
Kalau xde duit aku ber huhuhu jelah
Zaman sekarang banyak kene jimat
Kadang2 masalah tu datang dari kcuaian aku sendiri

Aku ambik contoh pasal ex- kawan aku ni 
Dia baru abis konflik dengan bini dia
Diakhiri dengan oh i hate to tell this.. penceraian
Ok then bini dia ade la post sesuatu katIG
Then aku pun dengan niat nak bagi semangat kat bini dia 
Komen laa sikit tapi komen tu ade la sikit men "low quality" kan si suami
Huhu since dua2 pun kawan, yang lelaki ni marah aku
"amboi cik puan sedap mulut mengata orang"
Marah sungguh dia..niat aku nk calm down si bini je
Tapi yela nk tulis sesuatu kat public memang agak high risk
Tambah plak orang yang jujur tulus ikhlas mcm aku nih
Lansung xreti nak berdrama..
So bile orang tengah marah aku ambik pendekatan beralah n just say sorry
Banyak hari jugak la aku stress nyesal komen kat IG tu
End up aku mintak perlindungan Allah
Alhamdulillah skarang dh ok sikit..
Aku selawat nabi 3x then pejam mata bayang mcm hembus kat dada si pemarah tu
Hope reda sikit la marah dia - sorry bro.Serius aku xniat nak bg hang down

Last Thursday boss aku nampak agak tensen
Yes, bos baru aku yang jambu n never say no
Kalau boss lama aku tu yang pempuan tu agak creepy, ni beganda lagi creepy dia
Dia ni ade penyakit OCD - semua benda nak teliti
Yes sangat bagus tapi berlawanan la dengan aku yang agak clumsy ni..hahaha
Kisahnye aku ni dipaksa join KIK jabatan
Dengan aku ni sarat nye - sabor jelah
Padahal ramai je kerani2 banyak mulut yang xpenah join lagi
Tapi since bos ni takut dengan derang - yes, realiti sangat!
Kebanyakan keje bos jarang usik derang
Cuma aku ni malas nak gaduh - aku buat jelah
Halalkan gaji kan bagus
Cuma kadang2 tu smpai mengah la aku
Kalo derang jenis diam xusik orang xpe
Ni mulut tu bz mengata itu ini kat orang lain
Komplen la memanjang - mcm hebat sangat
OK abaikan topik ni - selingan je
Ok berbalik pada bos aku tadi - aku ade meeting dengan supervisor
Petang tu nak ambik gambar kumpulan
Kul 2.30 - aku cakap bos, bagi la saya pegi taklimat tu dulu
Dia kata - no, itu personal. Ini keje.Nanti awak xdatang bergambar
Ok so dia arahkan aku wasap semua ahli untuk datang sharp 2.30 bergambar
Datang2 tunggu dia berleter dulu dalam bilik meeting
Time ni aku ambik pendekatan buat slide aku yang tertinggal 
Bende yang dia cakap tu boleh baca - related to syarat poertandingan je
Dan dia dah ulang 2x kot
Last2 dekat kul 4 baru bergambar
Tu pun xcukup korum jugak
Hangin giler aku - last2 kul 4 stop untuk solat
Ok ms tu aku xg solat siapkan slide - my bad
Then bergambar, lepas bergambar derang ambik gambar sorang2
Aku ambik kesempatan tu g solat combo Zohor n Asar
Lepastu aku masuk bilik dia nak maklum aku add dia dalam group
Dia buat nohennn je (buat xtahu smbil tengok fon)
Then gambar sensorang aku yang gune fon dia tu pun dia xupload dalam group
OK xpe - this is norhanil. Nothing imposibble, cuma kene rajin sikit je
Xde mase nak sentap2. Later aku bleh ambik gambar sendiri la
Xhadap kamera ko tu - no quality no respect! ko ingat ni drama korea nak main perasaan bagai
2 -0 dia buat aku - kalo jahat boleh je nak balas balik. Astaghfirullah

Actually awal2 boss aku tu dah dibakar oleh seseorang supaya membenci aku
Yes - orang yang sama. aku xfaham kenapa dia anti sangat dengan aku
Tapi aku terus buat baik je. Hidup ini terlalu singkat untuk benci orang
So aku gune method yang sama untuk sejukkan hati dia
Pejam mata - selawat nabi 3x then hembus ke dada dia (imagine jela)
Sebab ade gak sikit2 salah aku
Keras kepala kuat melawan - hahaha adehh
Aku xakan say bende tu betul kalau xbtul kot
Nanti padang masyar nak jawab cane? haaa..

Actually aku baru je donload case study - untuk final project
kak Ilah cakap viva bulan 6
Moga dipermudahkan jalan
Pagi ni nak ke taklimat ko-k
Start mengajar minggu depan
May Allah ease everything
Diusia 29w++ ni memang agak mengah
Cepatla besalin! Guess what? actually orang mengandung 10 bulan tau
Which is 40 minggu - bukan 9 bulan
So far kelengkapan baby 70% siap
 Just kene allocate budget untuk car seat n jamu also bengkung
Then upah mengurut - oh ya pampers xbeli lagi
Kene kemas baju awal nih

1MyrD xboleh join kot sebab tarikh dia 29/4 or 6/5
Kalau besalin tarikh ok, ok la
Kalau x, bukan rezki namanya..hhu
OK jom kuar dulu - nak beli nasi lemak
xdan nak buat breakfast kot
err actually xlarat..huhu

Ok nak state jugak budget yang ade
RM750 duit elaun buku - abes kene blanje.kui3~
RM250 juri + RM800 1MyrD (belum masuk)
plan nak spare pantang
So duit paan bulan ni beli peti ais, microwave n toaster
Then topup untuk iron n periuk nasi homestay

Next month banyak yang kurang blanje
So kene hati2 sebab hutang bertambah
Husband kene bayar hutang KPT mase sijil poli
Aku plak kene tambah hutang kete rm68 lagi
YaAllah..murahkan rezeki kami sekeluarga





0 gEng BloGgEr bLeTeR:

Post a Comment

siLe cOmmEnt~jAnGan mEMaLu
nAnty I dAtAng Ler BLoG u OLz bALik wOkEH!!!
LaP u!

 

Wonderful world of mine... Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos